Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма формални нарушения по договора за приватизация на Булгартабак

Жельо Бойчев, депутат от икономическата комисия, в предаването Бизнес старт, 07.04.2016

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Агенцията за приватизация е установила, че няма формални нарушения по договора за приватизация на Булгартабак. Ако някоя от дъщерните компании спре работа за повече от 12 месеца, тогава би имало нарушение. От ръководството на компанията отрекоха сигнала на синдикатите, че са били изнесени две производствени линии в чужбина, като те обясниха, че са били преместени в благоевградската фабрика. Това коментира Жельо Бойчев, депутат от икономическата комисия, в ефира на Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му макар нарушения да не са били установени, коренът на проблема остава неясният собственик. Според него отговорността трябва да се търси в политическите фигури, одобрили сделката. 

Ако тогава беше предпочетен някой от големите концерни, предвид репутационните измерения, които би имал този скандал, те не биха си позволили такава ситуация.

На заседанието е станало ясно още, че капацитетът на благоевградската фабрика надвишава 4 пъти потенциала и потреблението на пазара в България.

Ако дружеството не се развива и няма външни пазари, може да се очакват още съкращения и тежки последици върху икономиката на страната. 

Чуйте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт