Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Скандалът с Документите на Панама се преекспонира

Андрей Пръмов, финансист, в предаването Бизнес старт, 06.04.2016

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Казусът с аферата „Панама гейт“ се преекспонира. Въпросите, които възникват са повече, отколкото биват отговорите. Юрисдикциите с преференциален данъчен режим трябва да бъдат оставени за бизнеса и частните търговски сделки. Това каза финансистът Андрей Пръмов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Изпирането на пари, укриването на данъци, укриването на неправомерно получени средства от политици и финансирането на тероризма са неща, които нямат място там. В този смисъл осветляването на схемите действително би било от полза", каза той.

По думите му единен орган за финансово разузнаване в ЕС ще бъде създаден рано или късно. Вероятно службите имат какво да подобрят в координацията си, но аз не мисля, че имат проблеми с достъпа и обмяната на информация помежду си", каза още той. 

Финансистът посочи, че трябва да се зададе въпроса за това кой има полза от „Панама Гейт", коментирайки липсата на нито едно име на физическо или юридическо лице от САЩ в разкритията на "Документите на Панама". Международният консорциум е от над 300 журналисти, но пакетът от данни е получен в една медия. Спонсорите са известни. Самият консорциум е неформален и е базиран във Вашингтон, а не в Пекин, Москва или Германия, обясни още той, отбелязвайки, че човек трябва да бъде критичен към всяка информация, която получава. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт