Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Аферата Панама ще доведе до повишаване на прозрачността

Мартин Димитров, депутат от РБ, в предаването Бизнес старт, 06.04.2016

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Аферата "Панама" е нещо добро с оглед на очистителния ефект, който ще имат тези разкрития за световната финансова система. Позитивната страна на това, което се случва в момента, е прозрачността и отговорността. Това каза депутатът от РБ Мартин Димитров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с казуса "Панама" депутатът заяви още, че данъчните органи и финансовото разузнаване в България трябва да направят проверка от гледна точка на укриването на средства, източени от КТБ.

С оглед на последните събития Димитров посочи, че има нужда от създаването на "европейско ФБР", което да обедини антитерористичните звена на страните от ЕС, но също така да включва и финансово разузнаване. "Европейският съюз има общ проблем, а именно движението на хора в общността с терористични цели и нерегламентираното движение на пари", каза още той. 

За да има сериозни проверки, трябва да има единно звено в ЕС.

По отношение на координацията на финансовите служби в ЕС  депутатът коментира, че съществува обмяна на информация, включително между данъчните служби на отделните страни, но по думите му това не е достатъчно.

Той коментира още промените в т.нар. Закон за офшорките. Това, което предложихме от РБ е въпросните инвестиции, които идват от офшорни зони, да не надхвърлят кумулативно повече от 10%, обясни депутатът. Предстои гласуване на промените в закона в комисия на второ четене, а след това и в парламентарна зала.  

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте още: Разширяването на Панамския канал.

Последни новини
Още от Бизнес старт