Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Имат ли почва коментарите, че Панамалийкс е атака срещу Путин

Тодор Ялъмов, старши анализатор в ЦИД, Бизнес старт, 5 април

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Има механизми, които да ограничат офшорните зони, но има прекалено много хора, които се страхуват да натиснат копчето и да има осъден високопоставен политик, за да не започне да говори. В България проблемът се свежда до ясна политическа воля на всички нива, не само в Министерски съвет и в парламента, а и в съдебната система. Това каза Тодор Ялъмов, старши анализатор Икономически програма, ЦИД (Център за изследване на демокрацията), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт по повод на големия скандал с изтеклата информация за лица и компании свързани с офшорни зони Панамалийкс.

Глобалният отзвук ще бъда по-силен от българския, ще има политически последствия за някои от замесените, а за други не. Скептичен съм, че бързо ще се получи регулация в сферата.

Коментарите, че скандалът играе ролята на политическа атака срещу Путин, ми се струват много конспиративни. В която и офшорна зона да се разрови, ще се намерят връзки с Путин, каза Ялъмов.

Много трудно могат да се променят нещата, опитвайки се да регулираме процеси, случващи се толкова далеч от нас. Съвсем легитимно е бизнесът да се опитва да плаща по-ниски данъци. Би било добре навсякъде да са ниски данъците и държавите да са достатъчно ефективни, че да харчат по-малко, коментира Ялъмов по отношение на българския закон за офшорните зони.

Чуйте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт