Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сигурността става първостепенен проблем в глобален план

Калоян Методиев, политолог, в Бизнес старт, 30.03.2016

Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ няма обща граница с Турция и Ердоган не държи коза "бежанци" на границата с Мексико. Турската армия е втората по численост армия в НАТО и до някаква степен САЩ разчитат на това, коментира политологът Калоян Методиев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод посещението на Ердоган в САЩ.

Според него новината, че американското правителството е предупредило военнослужещите в Турция да изтеглят близките си от страната е сигнал, че социалното напрежение в Турция ще ескалира. 

Политологът коментира още тезата, че със загубата на територии в Сирия Ислямска държава започна да действа глобално.  

Ислямска държава знаеше, че не може да издържи директен военен удар на руснаците и американците, и с бежанските потоци се изнесе към Европа. Мисля, че това се потвърди.

Следващият етап на войната ще се случва в кварталите на големите градове на Западна Европа, посочи още той. Глобално сигурността става първостепенен проблем. 

Управляващите на Русия са склонни на компромиси, за да си възвърнат нормалните отношения с Европа и САЩ, посочи политологът. Въпросът за оставката на Башар Асад обаче не стои по начина, по който стоеше преди 6 месеца. В момента се поставя като такъв само от Турция и Саудитска Арабия. Русия постигна споразумение със САЩ за спазване на примирие в Сирия. Част от договорките, които текат между тях, включват и договорки за Украйна, каза още той. На фона на политическата и икономическата ситуация в Русия съществуват всички условия за ново сътресение. 

Сигурността на Европа до голяма степен зависи от защитата на нейните граници, защото бежанските потоци катализираха този процес, коментира още той. Интеграционните модели в Европа се провалиха. Ще трябва да бъде изградена цялата конструкция отначало, а това може да се случи след смяна на настоящия политически елит, добави Методиев. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт