Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За ползите от електронното управление

Боян Бойчев, член на УС на АИКБ, в предаването Бизнес старт, 28.03.2016

Боян Бойчев, член на УС на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Бойчев, член на УС на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронният носител за записване на данни в личните карти е основата за развитието на електронно правителство. Той дава възможност на гражданите да са активен участник в размяна на информация с държавната администрация. Аргументите, че ще бъде оскъпена поръчката, не могат да се приемат, защото разликата в цената е пренебрежимо малка и е от порядъка на няколко цента. Това заяви Боян Бойчев, член на УС на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с позицията на бизнеса за новия закон за електронната идентификация. 

Той обяви резултати от последното изследване на Министерство на икономиката от 2011, според което бизнесът харчи за общуване с държавната администрация 2 млрд. лв годишно. 

С  електронното управление тази сума ще бъде намалена значително, нещата ще се случват по-бързо и по-прозрачно, ще има обслужване на едно гише, ще се решат проблеми с гласуването и мъртвите души в списъците. 

По думите му то е и средство за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Бойчев каза още, че по отношение на електронното управление България е на 60-то място сред 190 държави, а през последните 2 години тя е паднала с 14 позиции в класацията. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт