Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви мерки ще предприеме авиоиндустрията след атентатите в Брюксел?

Бизнес старт, 24.03.2016

Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мерките, които ще бъдат предприети от авиокомпаниите и летищните оператори, ще ограничат още повече свободата на придвижване. Това вече се случва на много места по света. Летищата в Европа, Северна Америка и в повечето от развитите азиатски държави имат по-свободен режим на достъп до общите части. В някои летища по света обаче контролът се извършва още преди достъпа до паркингите за автомобили. Това са видимите мерки, които могат да бъдат предприети за повишаване на сигурността. Развитието на технологиите е друг инструмент, който би помогнал за предотвратяването на подобни инциденти, но на тях не може да се разчита на 100%. Това каза Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.  

Той коментира още ефекта от атентатите в Брюксел и доколко бързо авиокомпаниите възстановяват загубите след подобни инциденти. По думите му още след атентатите от 11 септември 2001 са възприети сериозни механизми за защита. Има и много други фактори обаче, които влияят върху представянето на компаниите на пазара. Цените на петрола са основен фактор за печалбите в индустрията през последните години. "Първите 7-8 години след атентатите почти нямаше компания, която да излиза на печалба. Това обаче се промени и особено сега компаниите разчитат много на външни фактори, за да развиват своя бизнес", обясни той. 

В сферата на директния контрол на сигурността авиокомпаниите са достигнали едно изключително високо ниво, в което гейм чейнджъри не се очакват в близко бъдеще, коментира още Богоявленски. Според експерта това, което ще промени "играта" са резултатите от авиационните инциденти, в частност от това, което се случи с изчезналия самолет на Malaysia Аirlines. Това са някои от пропуските, които индустрията има нужда да развива, като някои от системите на борда, например. По думите му производители се опитват да въведат нови технологии, а това е сферата, която търпи най-динамично развитие под формата на разработка на начини, по които да се съхраняват и предават данните. Авиационният инцидент е основен фактор, който влияе върху представянето на авиокомпаниите на пазара.

Според експерта след атентатите в Брюксел може да станем свиделите по-скоро на въвеждането на други процедури, отколкото на засилване на видимите мерки.

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт