Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Технологиите не са виновни за атентатите

Румен Кънчев, експерт по сигурността, и Албена Спасова, експерт по киберсигурност, в Бизнес старт, 23.03.2016

Румен Кънчев, експерт по сигурността, и Албена Спасова, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Кънчев, експерт по сигурността, и Албена Спасова, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологиите не са виновни за терористичните атентати. Ключово място има факторът човек, затова трябва да работим на различни нива и да инвестираме време и ресурси в работа с хората. Генезисът на проблема не са технологиите, а проваленият интеграционен модел на ЕС. Това коментираха Румен Кънчев, експерт по сигурността, и Албена Спасова, експерт по киберсигурност, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Кънчев Европа трябва да коригира принципите си и да определи критерии за тези, които могат да влизат на нейна територия.

Терористичните актове успяват да покажат, че няма единство. Моделът, който интегрира хората в европейските общества, не работи. ЕС трябва да го промени, а ако тези, които идват, не желаят да се интегрират, не трябва да ги приемаме. 

По думите на експерта службите не са си свършили работата и занапред можем да очакваме още атентати, защото генезисът на явлението - ИДИЛ - не е овладян. 

Албена Спасова коментира ролята на технологиите в развитието на тероризма. Според нея социалните мрежи по-скоро ни помагат, макар и да се ползват от престъпни групи. Тя коментира и спора на Apple с ФБР в контекста на сигурността.

Не бива да бъде разкривана информация за ключа, защото това ще компрометира сигурността на всеки, който използва тези технологии, и няма да реши проблема с терористите, които стоят пред нас. Те ще започнат да използват друга технология, която е по-сигурна за тях. 

Целия разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт