Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Б. Радулов: Желанието за саниране на повече сгради влошава качеството

Бизнес старт, 22.03. 2016

Борислав Радулов, Българска асоциация за изолация в строителството. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Радулов, Българска асоциация за изолация в строителството. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Желанието да се санират възможно най-голям брой сгради води до пропуски в качеството на саниране на сградите.  Това каза Борислав Радулов от Българска асоциация за изолация в строителството  в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Националната програма за саниране по скоро забави процесите, защото много от собственици решиха да изчакат, дали ще стане така нареченото безплатно саниране, каза още Радулов.

"Очевидно е, че министерството прави всичко възможно за съживяване на интереса. Свалянето на критериите, за да могат да участват повече сгради и по-малки сдружения, показва, че очаквания интерес не се сбъдна. Имаше едни критерии, които се оказаха високи".

"Промените в закона за етажната собственост също целят да елиминират пречки и несъгласия на малък брой живущи в сградата", каза още Радулов. "Когато живеев в общи сгради, трябва да има и принудителен елемент. Така не е само в България. Този пример го има и в други европейски страни".

По думите на Радулов съществуват притеснения за това какво е качеството и дали материалите които се влагат са с това приложение. "Говори се, че тази година ще има готови над 1200 сгради. По най-груби сметки, това е около половината обявен ресурс. Това са средства, които всички ние ще платим".

Радулов каза, че масово се полага изолация от 5 см, което макар и "по-добре от нула" не е оправдано от гледна точка на вложените усилия: "При изпълнението на този вид строително-монтажни дейности, отново има проектиране, преминаване през всички процеси на строителството. Едно и също е, независимо колко сантиметра изолация ще се постави".

"Искрено вярвам, че на всеки следващ проект ще бъде обърнато нужното внимание. Не е толкова важен броят на санираните сгради, защото програмата няма да спре, защото интересът е голям".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт