Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кирчев: Основният проблем при обществените поръчки е на общинско ниво

Бизнес старт, 22.03.2016

Атанас Кирчев, консултант по европейски проекти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Кирчев, консултант по европейски проекти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това е поредната революция в областта на обществените поръчки. Това каза Атанас Кирчев, консултант по европейски проекти за новия Закон за обществените поръчки, който ще влезе в сила следващия месец, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Законът беше натоварен с много очаквания, че ще разреши проблемите, че ще се задават по ясни критерии, че няма да има договаряне под масата и до някъде ще успокоим еврпоейските си партньори, че сме се справили с проблемите, които имаме. На въпроса дали е оптимист, че законът ще изпълни задачите си, Кирчев каза, че се надява това да се случи, но „първият хармонизиран с европейското право закон е приет през 2005 година“. „След това на всеки две години имаме поредната радикална промяна“, на която се възлагат надежди, че нещата ще се променят.

„Тази промяна на закона бе продиктувана от необходимостта да се транспонира в нашето законодателство новата директива на ЕС за обществените поръчки. Промените имат положителни страни – по-голяма гъвкавост за строители и възможност на едно подзаконово ниво да се въведат типизирани договори“.

„Типизирането започна още по програма Фар. Там имаше много типизирани процедури, включително и в областта на строителството. Ползите на типизацията се видяха, макар и в по-малък мащаб още тогава“.

Законодателстовто в България не е толкова голям проблем, а прилагането му. А това зависи от общата политическа воля да се спазват законите“.

"Основният проблем на обществените поръчки е на общинско ниво". По думите на госта трябва да се подобрява нивото на експертиза общините, въпреки че „общините натрупаха значителен опит и дори по-малките общини са по-гъвкави, на принципа „сиромах човек - жив дявол“. Те се опитват да използват всички възможности“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт