Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Споразумението с американските централи спестява много малко разходи

Еленко Божков, бивш член на КЕВР, и Таско Ерменков, член на ресорната парламентарна комисия, в Бизнес старт, 21.03.2016

Еленко Божков, бивш член на КЕВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Еленко Божков, бивш член на КЕВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението с американските електроцентрали е една подигравка, защото на практика спестява съвсем малко разходи. Тук ставаше въпрос за сума от порядъка на 40 млн., която би се спестила, ако се използват всичките мощности на въпросните централи. Договореното не е достатъчно, за да се намали дефицитът в системата. Най-доброто, което можеше да се направи, е да се изчака решението на ЕК за неправомерна държавна помощ. Това заяви Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според члена на ресорната парламентарна комисия Таско Ерменков твърденията, че вече е стопен тарифният дефицит на НЕК, са спекулативни. 

Статистически може да се говори за печалба или намаляване на тарифен дефицит, но на практика такова нещо няма. Единственото, което постигнахме, е да вдигнем такса „Задължения към обществото“.

Божков коментира голямото намаление при износа на електрическа енергия. По думите му една от причините за това е двойното обременяване на бизнеса с такса пренос и трансграничните капацитети. Друг проблем в сектора, който той открои, е недостатъчната прозрачност, свързана с приходите от емисии.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт