Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инж. Табаков: Транзитната мрежа у нас остава слабо развита

Бизнес старт, 21.03.2016

Инж. Петко Табаков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Инж. Петко Табаков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Недостатъкът на нашата пътна мрежа е, че все още слабо развити са автомагистралите и скоростните пътища, а именно те влияят най-силно върху икономиката. Заблуждаващо е впечатлението, че пътищата не се ремонтират. Много средства се влагат в това отношение. Разбира се, те са недостатъчни, но отразяват възможностите. Това коментира инж. Петко Табаков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него трябва да се увеличи делът от БВП за пътища до изграждането на цялостната пътна мрежа, като след това този дял ще започне да пада и ще бъдат необходими средства само за рехабилитация. 

Той коментира и винетната система

Пътищата се изграждат с парите на абсолютно всички, т.е. от нашите данъци. Поддържането на инфраструктурата става с парите на ползвателите, т.е. който ползва повече, трябва да плаща повече.

Според Табаков засиленият контрол върху обществените поръчки е стъпка в правилната посока, въпреки че ще забави процедурите по строителство. Във връзка с връщането на компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ под шапката на АПИ той каза, че това е вярното решение, тъй като България е твърде малка страна, за да има две пътни администрации. 

Повече от разговора може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт