Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Имат ли бъдеще малките рейтингови агенции

Кирил Григоров от Българска агенция за кредитен рейтинг в предаването Бизнес старт, 21.03.2016

Кирил Григоров от Българска агенция за кредитен рейтинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Григоров от Българска агенция за кредитен рейтинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на нови малки рейтингови агенции от различните държави не е правилният път. Много трудно е за една по-малка агенция да разширява дейността си, особено извън страната, в която е регистрирана, защото е необходимо доверие. Това заяви Кирил Григоров от Българска агенция за кредитен рейтинг в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и изграждането на самостоятелна агенция от страна на Русия, като заяви, че очаква върху нея да бъде оказан натиск в определена посока. По думите му е необходимо време, за да се види дали тя ще дава адекватни оценки, като това изисква добра методология и проверки.

 В новата агенция основни акционери са големи банки, застрахователни компании и фирми, които се очаква да получат рейтинг от нея. По европейските правила това е конфликт на интереси. 

Във връзка с бизнеса на кредитните агенции след кризата, Григоров каза, че  и в Америка, и в Европа той вече е силно контролиран и има положителни промени относно регулациите. "Промяна трябва да настъпи и в пазарния дял на трите големи в Европа (S&P, Moody`s и Fitch - бел.ред.), който все още е много голям - 95%", допълни той. 

 След кризата Европа прецени, че трябва да има повече конкуренция в този бизнес и стимулира процеса за създаването на нови по-малки агенции.  

Вижте повече тук:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт