Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се стигне ли до масови лекарски протести

Бизнес старт, 17.03.2016

Д-р Стойчо Кацаров и д-р Георги Миндов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Стойчо Кацаров и д-р Георги Миндов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента здравната политика в България води до по-лошо качество и затруднен достъп до здравна помощ. Всичките й усилия са насочени към намаляване на разходите на Националната здравноосигурителна каса. При тази ситуация медицината се измерва с инвалидизация и смърт. Ние сме на челните места по смъртност, и детска, и при възрастното население. Това казаха д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и д-р Георги Миндов от Сдружението на общопрактикуващите лекари в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако диалогът не сработи, може да възникнат масови протестни действия, за да защитим и пациентите".  

Д-р Миндов обясни защо ще се забави лечението на пациенти и ще се образуват листи на чакащите в седствие на въвеждане на пръстов идентификатор. 

Трябва да се подобри грижата в болничната помощ, а не придружителите, които полагат ежедневна грижа, която не се осигурява в лечебното заведение, да се премахват със забрана, каза д-р Кацаров. "Неестествено е майката, която придружава детето си да трябва да плаща, когато не се лекува". 

"Ставаме не чиновници, а деловодители. В момента, в който започнеш да лекуваш, не ти се плаща. Плаща ти се за писането", каза д-р Миндов.

"Не очакваме много от предстоящите днес в НС срещи". Времето за изграждане на една нормална рамка е изтекло, а служебният рамков договор е твърде рестриктивен, казаха гостите на предаването.

По думите на д-р Миндов ще се засили изтичането на лекари от България, ако здравеопазването продължи да се развива в същата посока. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт