Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нарушенията на работодателите

Бизнес старт, 17.03.2016

Чавдар Христов, КНСБ и Димитър Бранков, БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Чавдар Христов, КНСБ и Димитър Бранков, БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Картината е тревожна, особено що се отнася до някои нарушения на здравословните и безопасни условия на труд. Констатацията на Главна инспекция по труда от направени проверки, само за 2015 годината, са за над 20 500 нарушения, свързани с работното време. Това каза Чавдар Христов от КНСБ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. В студиото гостува и Димитър Бранков от БСК, който каза, че нарушенията, свързани с режима на работното време, "в не малко случаи са второстепенни и минимални", свързани с непрецизни графици при прилагане на режима за сумарно отчитане на работното време. "Във всеки конкретен случай причината, вероятно, е различна. В някои случаи това се дължи на неинформираност, а дори и на известна немърливост на някои работодатели“.

„Картината е тревожна, особено що се отнася до някои нарушения на здравословните и безопасни условия на труд. Констатацията на инспекцията от направени проверки само за 2015 годината, са за над 20 500 нарушения свързани с работното време, от които половината касаят работно време, а останалите – почивки, отпуски и други елементи от работното време. Основните проблеми са по отношение на т.нар. сумирано отчитане на работното време, като за период от три години се наблюдава 50% увеличение на нарушенията. Така се заобикалят нормите за отчитане на извънредния труд“, посочи Христов. 

„Това, което се е предлагало и предишни години от колегите от КНСБ, увеличаване на ставката за извънреден труд, за нас е неприемливо, тъй като и при сключването на индивидуален трудов договор, и при сключване на колективен трудов договор, това може да се регламентира така, че работникът да не бъде изненадван с нови изисквания“, каза Бранков. Според него: 

"Неразплащането и затрудненията на фирмите не винаги са свързани със затруднения от пазарно естество. Понякога те са резултат от неразумна държавна политика". 

Като позитивна тенденция, представителят на Българската стопанска камара посочи, че недекларираният труд намалява. "Много е важно да се прави разлика между сива икономика и недеклариран труд. По нива на недеклариран труд България съвсем не е в челните редици на Европейския съюз". 

Гостите коментираха и казуса с липсата на трудови договори, ръста на трудовите злополуки, полагането на труд в т.нар. „дълги смени“ и предложенията на работодателите и на синдикатите, които предстои да бъдат обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт