Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В. Георгиев: Новата нормативна рамка създава монопол върху авторските права

Бизнес старт, 15.03.2016

Валентин Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият Закон за авторското право и сродните му права до голяма степен противоречи на нормативни документи на ЕС и има предпоставки за създаване на монопол в сектора. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на малките и средните кабелни оператори “ТВ Клуб 2000” Валентин Георгиев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде конкретните предложения за промени, които трябва да се направят в сферата. Първото от тях е всички нови и стари организации за колективно управление на правата (ОКУП) да преминат през нова регистрация и да отпадне задължително съгласуване със сега съществуващите ОКУПИ

Сегашната ситуация е лобиране и грубо нарушение на правата на конкуренцията и ограничаване на свободния пазар.

Георгиев добави още, че за малките и средните кабелни оператори е несправедливо тарифите да бъдат съгласувани само с една браншова организация. 

Сега има отстъпки за брой абонати, започващи от нива, които малките и част от средните кабелни оператори не могат да достигнат. 

Другото предложение на сдружението е възнагражденията да са процент от приходите на предприятията, осъществяващи препредаването на телевизионни програми.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт