Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трябва да се премахне модела единствен купувач

Георги Миков, бивш изпълнителен директор на НЕК, Бизнес старт, 15.03.2016

Георги Миков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Миков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината за тарифния дефицит и излишък на НЕК са в политическите решения и решенията на регулатора. Финансовото състояние на НЕК като търговско дружество се повлиява най-вече от решенията на регулатора по отношение на лизенцията на НЕК за обществен доставчик. Това е един скрит модел на "единствен купувач", каза бившият изпълнителен директор на НЕК Георги Миков в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

През 2015 е постигната спогодба между Европейската комисия и БЕХ, чрез която е съгласуван график за осигуряване на ликвидността на енергийната борса, припомни Миков. От 300 мегават часа БЕХ ще предлага по график всяка година с повишение до 100-150 мегават часа повече енергия на борсата, като до 5-тата година ще стигне до 900 млн. Целта е да бъдат осигурени ликвидни количества и да бъде стимулирана енергийната борса, обясни експертът.

Бившият изпълнителен директор на НЕК коментира още осигуряването на мостово финансиране, което ще бъде рефинансирано чрез пласиране на облигационна емисия. "Мостовото финансиране осигурява 12-месечен период спокойствие на НЕК, за да може да емитира тези облигации", посочи Миков. Всички консорциуми от банки, с които се водеха преговорите, искаха държавни гаранции. Поради тази причина БЕХ беше затруднен да намери това финансиране. Чрез мостовото финансиране ще се осигури заем от 650 млн. евро. Средствата ще бъдат използвани за покриване на дефицита в енергийния сектор.

Като основна причина за дефицита на НЕК Миков посочи функционирането на модела "единствен купувач".

Това, което трябва да престане, плавно и с програма, е да се махне модела "единствен купувач", за да не се затварят количествата, които са излишни, със скъпа енергия в НЕК, тъй като това е причината за този дефицит.

Трябва да се търси решение в посока на строга дисциплина по отношение на количествата, които се продават на преференциални цени на НЕК или на пазара. Въвеждането на пазарни принципи ще доведе до намаляване на натиска върху НЕК за изкупуване на скъпа енергия, допълни още той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт