Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Музикаутор: Трябва ръст на тарифите за авторски права средно с 15-20%

Изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров в "Бизнес старт", 15.03.2016

Иван Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средно между 15% и 20% трябва да е повишението на тарифите на авторските права, като това е част от начина за адаптиране на повече европейска практика. Тарифите у нас в момента са подценени. Това заяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него новият Закон за авторските права не нарушава конкуренцията, а регламентите в него не са нови нито по отношение на България, нито за Европа. Във връзка с тарифите той обясни, че съществуват два модела за утвърждаване. 

Единият е дружеството да утвърждава тарифата си самостоятелно, а другият е моделът, който е възприет в България – тарифата да бъде договорена с най-голямата браншова организация в сектора и да бъде утвърдена от Министерство на културата. Тоест има двойна гаранция, че интересът на ползвателите, на държавата и на правоносителите са защитени. Технологично не е възможно всички да седната на масата на преговорите. 

Димитров обяви, че има 30-40% сива икономика в сектора на кабелните и сателитните оператори в глобален мащаб. По думите му допускането на нов играч на пазара трябва да става при уредени отношения между отделните организации. Според него няма как да се получат монополни условия.

Димитров заяви още, че през последната година "Музикаутор" е генерирал приходи от 7,5 млн. лв., който е най-високият в историята. "Секторът на телевизиите и радиата като цяло е стабилизиран.", допълни той.

Повече от разговора може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт