Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Властите в САЩ искат и WhatsApp да им предоставя данни

Технологичен коментар на Бойчо Попов, 14.03.2016

Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не само американският технологичен концерн Apple има спорове с ФБР. Според материал на New York Times и дъщерната на Facebook компания WhatsApp се противи на отслабване на кодирането на най-обичаната услуга за мобилни съобщения в света, за да може американските власти да имат достъп до нея, пише Investor.bg.

Спорът за сигурното криптиране на съобщителните данни може да свърши в съда, съобщава вестникът, позовавайки се на официални лица. По този начин, в допълнение към настоящия спор между Министерството на правосъдието и Apple в САЩ заради спора за достъпа до iPhone, в така наречената „криптовойна" между Силициевата долина и правителството на САЩ може да бъде отворен втори фронт.

Някои разследващи разглеждат въпроса за WhatsApp като още по-значителен от този за заключените телефони, защото става дума за „сърцето“ на бъдещето на подслушването. Твърди се, че Министерството на правосъдието трябва да поиска от съдия да принуди WhatsApp да помогне на правителството да получи кодираната информация, но други са склонни да ескалират спора, особено след като някои сенатори твърдят, че скоро ще предложат законодателство, което да помогне на правителството да получи данни във формат, който то може да чете. 

Още технологични новини може да видите в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт