Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цеков: Типовите договори ще повишат ефективността в строителството

Бизнес старт, 14.03.2016

Андрей Цеков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Цеков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строителният сектор и публичната администрация са на едно мнение за ползата от стандартизация на процесите при възлагането на обществени поръчки. Тя пести време, предпазва от грешки и повишава ефективността при изпълнението. На нормативно ниво е невъзможно въвеждането на стандартни условия, защото новият Закон за обществените поръчки е рамков, а не секторен. В самото прилагане обаче могат да бъдат изготвени типови договори. Това каза зам.-председателят на Камарата на строителите в България Андрей Цеков в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Като най-съществени промени за сектор Строителство, които ще се осъществят с новия закон, той открои остойностяването на допълнителни дейности и допустимостта за номиниране на подизпълнители след сключване на обществена поръчка.

Досега в закона това беше забранено, а строителството е процес, при който в хода на изпълнението възниква необходимост от специализирани дейности, за които следва да бъдат ангажирани специализирани фирми.

Според Цеков квалификацията и контролът в областта на обществените поръчки са недостатъчни и има нужда от инвестиции за обучение на публичната администрация и на специалистите в частния сектор. По думите му основната причина за спада в сектора миналата година е състоянието на правораздавателната система.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт