Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изходът трябва да се търси в истинските реформи

Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ и Александър Ненков, парламентарен секретар на Парламентарната група на ГЕРБ, Бизнес старт, 14.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посоката е правилна, но ни притеснява факта, че няма истинска реформа. Отдавна доказваме, че системата на финансиране на общините е безнадеждно остаряла. Тя стигна до един деформиран вид, който поражда безкрайно много сериозни проблеми, сред които е и изпадането на определени общини във финансов колапс. Това каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод гласуваните на първо четене промени в Закона за публичните финанси за финансово оздравяване на общините.

Статистиката показва, че 170 общини в момента са във финансово затруднение, а 156 от тях са с отрицателно бюджетно салдо. Самите общини обаче трябва да поискат този финансов инструмент, подчерта Александър Ненков, парламентарен секретар на Парламентарната група на ГЕРБ. Според него община, която е отговорна към собствените си граждани, ще потърси съдействие от Министерство на финансите, за да изработят заедно оздравителен план. По думите му това не е панацея, но гласуваните промени могат да се приемат като на финансов инструмент за стабилизиране на общинските бюджети. 

Изходът не трябва да се търси в окрупняването на общините, каза от друга страна Чавдарова. Това е административен, а не икономически подход. В същностен план няма да доведе до качествена промяна по отношение на местните финанси. Изходът се крие в смяна на системата и истинската реформа в публичните финанси.

Чавдарова посочи още, че НСОРБ подкрепят финансов инструмент за дисциплиниране на общините. "Нашият институционален интерес е да няма финансово провалени общини, а да има работещ механизъм, който, колкото и ресурс да се отдели, ще доведе до траен и дългосрочен ефект", каза още тя.

Трябва да се мисли в посока подобряване на законодателната рамка, така че промените да не се превърнат в стимул за общините с лоша финансова дисциплина, заявиха и двамата експерти. Те коментираха още и новия Закон за обществените поръчки от гледна точка на готовността на общинската администрация. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт