Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Огромен потенциал за въстановяване на добрите отношения между Иран и България

Любен Петров, зам.-министър на икономика в предаването Бизнес старт, 11.03.2016

Любен Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любен Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изключително важно е отношенията между България и Иран да възвърнат добрите параметри, които са имали през 70-те и 80-те години на 20 век. Резултатите от междуправителствената комисия в Иран са много добри във всички сфери на проведените преговори. Това каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria броени часове след връщането на българската делегация от междуправителственото заседание в Иран.

По думите му разговорите в областта на енергетиката са преминали успешно. На междуправителственото заседание е представен проектът за газовия хъб „Балкан“ и с партньорите от Иран е договорено да се работи в посока диверсификация на газовите доставки.

Сред приоритетните проекти за иранските партньори попада транспортният коридор от Иран през Азербайджан, Армения, Грузия, Черно море и България, т.нар. „Път на коприната“. Реализацията му ще донесе ползи както за България и Иран, така и за страните по това трасе, заяви още зам.-министърът.

Договорихме се, че иранската страна ще представи на българската над 120 инвестиционни проекта. Договорихме и създаването на Ирано-българска търговска камара в Иран, за да може фирмите, които искат да работят на този пазар да контактуват на регламентирана основа, каза още той. 

Оттук нататък Иран може да бъде врата на българските фирми към целия регион на Централна и Източна Азия, а България, от своя страна, може да бъде врата на Иран към Европейския съюз, тъй като нашите фирми и пристанища имат стратегическо географско разположение.

Отношението към българската делегация беше изключително добро. Тя беше приета от първия вицепрезидент на Иран. Добрите отношения между Иран и България имат голям потенциал да бъдат възстановени, заяви Петров. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт