Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Гълъбинов: Управлението на България се нуждае от различна гледна точка

Бизнес старт, 10.03.2016

Румен Гълъбинов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Гълъбинов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, от което има нужда управлението на България, е една по-различна гледна точка. Да се премести фокусът от публичното потребление към публично-частните партньорства, частните инвестиции. Има нужда от пропазарно, пропредприемаческо мислене. Това каза финансистът Румен Гълъбинов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Стрестестовете, които предстоят тази година във финансовия сектор, ще повлияят на развитието на икономиката и ще има застой в бизнес-активността", каза още Гълъбинов. 

Гълъбинов коментира икономическите дисбаланси в развитието на България по повод обсъждането на доклада на ЕК в централата на комисията в България. 

"В доклада на еврокомисията основните три неща, които се коментират са бюрокрация, корупция и макроикономически дисбаланси. Първите две са хронични, а за макроикономическите проблеми се говори в няколко направления. Първо – България успява да удържа дефицитът си под 3%, но все още е в дефицит. България успява да държи дълга си под 60% от БВП, но в същото време последните две години имаме рязко увеличаване на нарастването на външния дълг особено в частния сектор, при междуфирмените задължения. Еврокомисията напомня също, че България бавно се възстановява по отношение на преките чуждестранни инвестиции".

"Имаме доста да наваксваме. България постига напредък, но той не е достатъчен по линия на кохезията. Съседна Румъния прави 3,8% ръст", каза Гълъбинов.

Гълъбинов коментира също и дуалното образование, както и механизмите и ефектите на стимулирането на частното потребление.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт