Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Създаването на държавна агенция-решение за финансирането на киноиндустрията

Бизнес старт, 08.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Киното се развива и това значи, че трябва  да променим начина на създаване, на разпространение и финансиране. През 90-е години се смяташе, че пазарът не е решението за никое кино в Европа. Сега е време за следваща крачка, индустрията има нужда от създаване на държавна агенция, която да е следващо ниво на самостоятелност на целия този процес. Ограничеността на финансовите средства може да бъде преодоляна чрез по-голяма самостоятелност, както и поемане на ангажименти за предварителна покупка на права. Това коментира доц. Биляна Томова в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

15-е водещи филмови индустрии в света имат или пряка, или косвена субсидия за своето производство. 

Томова обясни, че държавната агенция ще даде възможност за прехвърляне на средства от година в година. "Имаме нужда от политики, които се правят чрез закон.", категорична бе тя.

"Българското кино има огромен потенциал, това е културен продукт, който е огледало на българското общество.", заяви режисьорът Милена Андонова. Тя разказа повече за новия проект, върху който работи, а именно филм за св. Иван Рилски.

Решихме, че е много необходим не само на нас, а и на цялото ни общество, защото сме загърбили ценности, които са ни довели до състоянието, в което се намираме. 

Андонова обясни, че има само един източник на финансиране на филмовата индустрия у нас и коментира промените в закона през годините. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт