Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Балансът между сигурност и свобода ще бъде различен в различните континенти

Димитър Ганчев от Българското Интернет общество, Бизнес старт, 04.03.2016

Димитър Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Битката в интернет пространството на фона на последните събития, свързани със съдебното дело на Apple с ФБР, както и задържането на вицепрезидента на Facebook за Южна Америка, не е от вчера. Тя изглежда по различен начин на различните континенти. В Европа везната между сигурност и свобода натежава в полза на личните данни. В Северна Америка е в посока на сигурността. Това заяви Димитър Ганчев от Българското Интернет общество в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria на 4 март 2016 с Йоанна Николова.

Apple се притеснява, че, ако правителството получи достъп до лични данни чрез мобилните устройства, ще се създаде прецедент и то не само в САЩ. Това ще доведе до поредица от такива искания от останалите правителства в целия свят. 

Ако всяко правителството може да декодира телефоните, потребителите ще спрат да ги купуват или могат да се насочат към други мобилни устройства, които не са произведени от американски компании. Аpple ще има затруднения в продажбите извън САЩ, ако позволи на правителството да отключва телефоните, посочи още Ганчев.

 

Основното притеснение е, че ще се създаде прецедент, в който ФБР ще може да иска от частна компания да участва в разследване или да създава инструменти за разследване. Apple всъщност на това се противопоставя.

 

Експертът коментира още сигурността по отношение на системата за пръстова идентификация. По думите му дори по-скъпата оферта не е достатъчно сигурна. Четец за пръстови отпечатъци с цена под 2000 лв. не е сериозно, каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт