Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Все повече фермери диверсифицират бизнеса си с трайни насаждения

Бизнес старт, 26.02.2016

Илиян Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече фермери диверсифицират бизнеса си и към зърнопроизводството добавят трайни насаждения. Причината е, че отрасли като зеленчукопроизводство, овощарство, биоземеделие дават по-висока добавена стойност. Европейските фондове бяха важен фактор за земеделието през последните две години и ще продължат да бъдат движещи и през новия програмен период. Това заяви Илиан Георгиев, изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира ползата от гаранционните схеми, подпомагащи най-малките фермери, които не са атрактивни за банките заради липсата на достатъчно добри финансови показатели. По думите на Георгиев селскостопанските производители най-често търсят кредити за модернизация и добавяне на стойност, съхранение, преработка, купуване на земя и за оборотни нужди. 

"Наблюденията ни са, че и фермерите, и фондовете са активни на пазара. За земеделците днес е от ключово значение да концентрират по-големи парчета земя.", каза той по повод на състоянието на пазара на земеделска земя.

Вижте повече в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт