Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стаменов: Заради фиксираната компонента предприятия са се свили с 30%

Бизнес старт, 26.02.2016

Константин Стаменов отБългарската федерация на индустриалните и енергийни консуматори и доц Валентин Колев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Стаменов отБългарската федерация на индустриалните и енергийни консуматори и доц Валентин Колев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има пазарно управление на цената на електроенергията и ще се премахнат изкривяванията. На самата енергийна борса също ще има развитие. Макар и с бавни крачки, вървим в правилната посока. Около това мнение се обединиха гостите на предаването „Бизнес старт“ Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК) и доц. Валентин Колев, енергиен експерт.

"Цената на бизнеса може да падне само чрез компонентата задължения към обществото, останалото е на пазарен принцип", заяви доц. Колев.

По данни на системните оператори фиксираната компонента в България е една от най-скъпите, каза Стаменов. "Преди нас е само Дания. Този фактор, заедно с меката зима и свитото потребление, свали цените на електроенергията и сега в някои случаи компонентата на цената на електроенергията е по-ниска от фиксираната компонента. Това много изкривява пазара. Щетите, които търпи индустрията от септември до сега в някои предприятия достигат 30% свиване на производството“.

"Това, което ще дойде, като поевтиняване от природния газ, най-вероятно ще се отрази в компонентата задължения към обществото, ако другите буфери не са изяли това поевтиняване, защото това е един микс от множество елементи. Но като цяло има очакване за намаление на цената на компонентата от 1 юли“, каза Стаменов.

Според представителя на БФИЕК, стопанските потребители, които са на свободния пазар, имат годишни договори до края на юни и за това една по-реална картина на енергийния пазар ще видим през юли.

Цената на битовите потребители беше потискана, за сметка на стопанските потребители. Навсякъде по света е обратното, защото не друг, а крайният потребител е този, който накрая плаща тази компонента, каза доц. Колев. "Това влошава конкурентоспособността на стопанските потребители".

„Малко вероятно е, излизайки на свободния пазар, крайният потребител да получи по-ниски разходи“, каза Колев.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт