Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

КЗК: Никога не сме казвали, че няма картел на пазара на горива

Бизнес старт, 26.02.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Ние никога не сме казвали, че няма картел (на пазара на горива - бел. ред.)". Това каза Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние никога не сме казвали, че няма картел.  През 2012 година, за да се избегнат дългите съдебни процедури, се стигна до едно споразумение, с цел дисциплиниране на пазара. Към онзи момент това е била най-удачната мярка".

На въпроса, дали е било спазено това споразумение, Гаврилов каза: „Да, ние следим непрекъснато фирмите, подписали това споразумение. Ако не го спазват, ние бихме се намесили незабавно“.

Гаврилов заяви, че е трудно да се прогнозират срокове за текущата проверка в сектора, защото това зависи и от „колаборативността на фирмите, които ще бъдат обект на нашите действия от тук нататък".

"Сроковете зависят и от това каква стратегия ще решим да предприемем и дали няма да влезем физически в съответните фирми“.

Гаврилов се изказа и за отвореното писмо, изпратено от експерти в енергийния бранш до български институции, в което се огласяват изчисления за щетите, понесени от потребителите в България в резултат на наличието на картел на пазара на горива. 

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от Бизнес старт