Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Керемедчиев: Очаквам Г20 да подпише меморандум без реално влияние

Бизнес старт, 26.02.2016

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разговорът на форума Г20 ще бъде много труден, защото становищата на повечето държави са много различни и поляризирани. Някои от тях за пръв път ще сядат на масата на преговорите, след скъсване даже на дипломатически отношения, като Иран и Саудитска Арабия. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам. министър на външните работи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Очаквам общ меморандум, който по-скоро ще цели успокояване на пазарите, отколкото да окаже реално влияние върху икономиката". 

"Не смятам, че светът е в рецесия, като през 2008 година, но определено в момента има сериозни икономически и финансови проблеми и то в глобален мащаб. Страните в ЕС и Еврозоната продължават да изпитват огромни затруднения със своя икономически растеж", каза още Керемедчиев. "Политиката е неясна. ЕЦБ се стреми към още по-голям минус, но това не дава реални резултати. Заетостта пада и безработицата в ЕС се покачва. Европейските държави стават все по-неконкурентоспособни в глобален план, а Азия, където са съсредоточени световните капитали, върви отново към рецесия и финансова дестабилизация. А това отново би рефлектирало върху целия монетарен свят".

Той изтъкна, че китайският износ е спаднал с 11% през януари месец на годишна база, което е повече от прогнозирането от държавата.

"Отрицателните лихви, които наложи ЕЦБ и европейските банкери, не оказват особено влияние върху политиките на националните банки на всяка една държава. Вместо да диверсифицират своите портфейли, те просто търпят загуби и намаляват своите резерви. Този ръжен, в който се бутат европейските банки, не дава резултат. ЕЦБ продължава да настоява за още по голям минус. В САЩ също има разговори в тази посока".

По думите на експерта, САЩ има огромен търговски дисбаланс с Китай. Той е над 300 млрд. годишно, а цената за производството на петрол в САЩ е сравнително висока и при спада на цената петрола, произвежданите количества им носят повече загуби отколкото печалби.

"Трябва да видим колко е отворена ножицата на себестойността на производство на петрола. Всички държави продължават да бълват петрол. Голям фактор ще бъде Иран". 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт