Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Оздравителният план за общините не е решение

Бизнес старт, 23.02.2016

Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма как да помогнеш на общини, които независимо колко заеми ще им дадеш нямат технологическа основа да съществуват. Близо 40-51 общини нямат т.нар. икономическа основа да съществуват като административни центрове. Това заяви бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Административната реформа за окрупняване на общините е адекватно решение. Оздравителният план за общините с дефицити е административен акт, който няма да реши проблемите. 

Данните за 2013 и 2014 показаха, че проблемните общини са около 60-70, посочи още той. Около 70 общини са пред фалит и трябва да бъдат вкарани в тази група за наблюдение. По думите му 20-те общини с най-тежко финансово състояние, които попадат в извадката на МФ са такива, които не могат изобщо да съществуват. 

Финансистът обясни, че оздравителният план няма да реши финансовите им затруднения, тъй като "проблемът е, че не съществува система за мониторинг".

Предлаганите мерки могат да заработят в държава, която има силна фискална децентрализация. Българската система е добра, но общините имат много малък относителен дял на приходите си.

Вижте целия коментар във видеото: 

Последни новини
Още от Бизнес старт