Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бенчев: САЩ са големият печеливш от ситуацията с петрола

Бизнес старт, 19.02.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На държавно ниво САЩ са големият печеливш от ситуацията с цените на петрола. Причината е, че те разполагат със сериозни шистови залежи и не се влияят от решенията, които взимат ОПЕК и другите страни производителки. Ситуацията в САЩ е такава, че, когато цените са ниски, те имат възможност да купуват, а когато са високи, страната може да произвежда достатъчно петрол. Това коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му липсата на държавна регулация е сериозен плюс за САЩ, тъй като в другите страни решенията са силно зависими от геополитически фактори.  

Според Бенчев въпреки че индийската икономика се засилва, няма изгледи търсенето на петрол да се увеличи сериозно тази година. По думите му дори Русия и ОПЕК да се споразумеят за замразяване на добивите на нивата от януари, няма да има сериозно влияние върху пазара заради слабото търсене. 

Трябва да наблюдаваме Бразилия. Тя ще е интересен фактор и другите държави ще трябва да се съобразяват с нея поне през следващите няколко години.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт