Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проф. Илчев: Назначението на Меглена Кунева беше политическо

10% от парите, които Германия дава за приютяване на бежаците биха били достатъчни за укрепване на външната граница, каза професорът.

Проф. Иван Илчев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Илчев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Назначението на Меглена Кунева беше от изцяло политическо естество - тя никога не се е сблъсквала с образованието въпреки опита си в разнообразни сфери. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Чл. кор. проф. дин Иван Илчев. Освен за назначението на Меглена Кунева на поста образователен министър той говори и за бежанската криза, проблемите в образованието, както и коментира темата за османското владичество и как е най-правилно да бъде наричано то.

Професор Илчев сравни България в контекста на бежанската криза с племената в пограничните райони на Римската империя, които получават финансова подкрепа от Рим, „за да за задържат варварите далеч от столицата“. „Ние сме Лимес“, обобщи Илчев. „За разлика от Гърция ние не успяваме да се възползваме така добре от своето географско положение.“

Ако Германия даваше само 10% от парите, които дава да приюти бежанците за укрепване на външната граница на ЕС, то това би било абсолютно достатъчно.   

Бизнесът няма вяра в българската наука, заяви Илчев, допълвайки, че се в последните години се наблюдава леко нарастване на интереса към нея.

Повече вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт