Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Николова: 500 хил. българи получават социална пенсия

Това означава, че имат 75% увреждания и никакъв трудов стаж, каза директорът на центъра за борба с корупцията

Елеонора Николова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Николова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Елеонора Николова, директор на центъра за борба с корупцията в предаването Бизнес старт на телевизия Bloomberg TV Bulgaria на 3 февруари 2016.

В България здравният статус на един човек се определя като се съпоставят всичките му здравословни проблеми към здрав човек. Това каза в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Тя говори за злоупотребата в ТЕЛК-овете. "В страната ни не се отчита остатъчна работоспособност и точно това е съветът към нас от Европа - да въведем процедури, които да я отчитат."

Ако един недобросъвестен доктор издаде документ с невярно съдържание той се мултиплицира при всички институции, каза Николова, допълвайки, че не винаги ТЕЛК-овете и НЕЛК-овете са виновни, тъй като те работят с документи. 

Няма единна система на обособяване на ТЕЛК-овете - те реално са търговски дружества към болниците, каза директорът, допълвайки, че в зависимост как те стоят във финансов аспекст такъв е и размера на заплащането и условията на труд. "Вместо експертизата да се случи в рамките на три месеца тя се отлага за три години, тъй като лекарите са на пределна възраст, поради липса на желаещи да работят там." 

В България половин милион души получават социална пенсия, което означава, че имат 75% увреждания и никакъв трудов стаж, заяви Николова. 

Сред мерките, които предлагаме е да се увеличи кръга на хората, които могат да правят освидетелстване, като се държи сметка за конфликта на интереси, каза тя. "Това ще позволи ротация и контрол."

 

Последни новини
Още от Бизнес старт