Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Местният бизнес с нова възможност да печели от минералните извори

Първите резултати от Националната програма за подпомагане на общините се очакват още в края на тази година

Ивелина Василева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивелина Василева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Започваме разработването на национална схема за подпомагане на общините за развитието на потенциала на минералните води. Не повече от 20% от наличния ресурс в България е обект на използване, а възможностите са много, коментира Ивелина Василева, министър на околната среда и водите в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Чрез националната програма целим да откликнем на нуждите на общините да модернизират съоръженията си. Няколко общини вече проявиха интерес, сред които са община Девин, Златоград, Сандански. Една част от финансирането, което ще получат общините, ще бъде безвъзмездно, а друга част посредством кредитен ресурс, коментира още Василева.

Стимулират се и възможностите за разработването на публични проекти. С горещите геотермални води, например, биха могли да се отопляват публични сгради. По думите на министъра това води до редица ползи, свързани с енергийната ефективност и намаляване сметките за отопление.

Министърът на околната среда и водите коментира още рисковете за околната среда през 2016.

„Превенцията от бедствия и аварии е безспорен приоритет. Рисковете трябва да бъдат управлявани и да се полагат грижи за превантивни мерки, които да се реализират от всички институции, имащи отношение към темата."

 

Вижте повече във видеото: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт