Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Маргаритов: Все повече добри търговски практики се налагат на пазара

Секторните помирителни комисии ще дадат тласък на добрите търговски практики

Димитър Маргаритов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Маргаритов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на декември 2015 досега са извършени над 1200-1300 проверки в туристически обекти. Нарушенията са около 100, като са установени едва 7 случая на най-тежкото нарушение в тази област, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Констатираме намаление на нарушенията с 10% на годишна база. В онлайн търговията наблюдаваме дори по-голям процент – около 30%, заяви още Маргаритов. 

Помирителното производство е безплатен, изключително бърз (по закон трябва да приключи до 90 дни) и ефективен способ за извънсъдебно решаване на спорове между търговец и потребител. "Законът е в сила и секторните помирителни комисии са факт." Ако се стигне до по-интензивно участие на търговците в тези производства, могат да бъдат създадени добри практики за способстване намаляването броя на нарушенията и по-добро удовлетворяване на потребителите.

Първите получени заявления за помирителни производства са от сферата на топлофикацията. Получено е и едно заявление срещу електроразпределително дружество.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт