Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Eleven Ventures стартира трети фонд догодина

Даниел Томов, съосновател на Eleven Ventures, Бизнес среща, 12.19.2019

От фонда за рисков капитал Eleven Venture имаме идея да излезем на Българската фондова борса (БФБ). Един от водещите мотиви е, че инвестициите в компаниите на толкова ранна фаза са доста неликвидни. Целим по-ранна ликвидност за инвеститорите. Сега е правилният момент. Имаме сравнително зрял портфейл. Голяма част от рисковете са отсети. Капиталът от 4-5 млн. лв. би се използвал за допълнително финансиране в някои компании и запазване на дела ни в тях, коментира Даниел Томов, съосновател на Eleven Ventures, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Първият фонд - "Булвенчърс", е отговарял добре на средата към момента. "Неговата цел беше да стартира екосистемата. Имаше всичко необходимо, липсваше капитал. Постепенно започнахме да инвестираме в по-зрели екипи и проекти. Като дългосрочна цел бе да имаме фонд, който да е изцяло подкрепен от частен капитал", допълни гостът.

Компаниите, в които са инвестирани средства, са разделени от двата фонда, за да се избегне конфликт на интереси, стана ясно още от разговора.

"60% от компаниите, получили финансиране от първия фонд, са оцелели", уточни Даниел Томов.

"Най-голямото предизвикателство е как компаниите да преминат от изграждането на продукт и достигнати 1-3 млн. лв. и 20-30 човека до такива с 10 млн. лв. приходи и 50-100 души. Маркетингът, продуктът и технологията стават по-комплексни".

Според госта няма една и съща формула за всички предприемачи. "Целият инструментариум трябва да е на разположение. Ако инвестираш за по-малко от 12-18 месеца или инвестицията не е оптимална, предприемачът започва да търси пари, които ще трябват за следващите шест-девет месеца. Дванадесет месеца отнема търсенето на повечето от по-големите клиенти. С втория фонд изграждаме вертикали за приближаване на по-големите корпорации, които да са по-близко до стартъпите", уточни Томов.

По думите на Даниел Томов е започната подготовка за трети фонд, който ще комбинира няколко вертикали, където са изградени партньорства.

Вижте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от Бизнес среща