Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Какви са тенденциите в млечната промишленост?

Младен Стоянов, основател на Бултех 2000, Бизнес среща, 26.11.2019

Анализираме сухия безмаслен остатък, маслеността и други параметри, които характеризират млякото. Напоследък започнахме и нови методи като инфрачервена спектроскопия. Тя предоставя възможност за измерване във всяка област в индустрията и ще излезе извън анализа на млякото, коментира Младен Стоянов, основател на Бултех 2000, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

В началото на своята бизнес кариера гостът се е занимавал с програмиране и автоматизиране на системи за управление на производството. След 1989 г. основава фирма за програмни продукти. Тогава е осъзнал проблема с окачествяването и заплащането на млякото, за разрешаването на който е е бил нужен анализатор на мляко. "Базирахме се на метод, използващ ултразвук, и успяхме да развием добре работещ анализатор, което се оказва световна ниша", уточни Младен Стоянов.

"За разработката на тази технология сме инвестирали над милион евро за тези 10 г.".

Основният пазар на "Бултех 2000" е Индия, където се произвежда една трета от млякото в света, стана ясно от разговора.

Още по темата

По думите на Стоянов младите хора често са скептични относно възможностите на индустрията.

"Моята движеща сила не е била богатството като самоцел. Да, те са необходими, но съм искал да ги постигна чрез продукт, който е полезен на обществото", гласи бизнес философията на госта.

Последни новини
Още от Бизнес среща