Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнесът с биопродукти - част от идеята за храната като превенция

Живко Джамяров, съосновател на "Soul Kitchen", Бизнес среща, 07.08.2019

Сега е времето на суперхраните. Хората все повече се интересуват от ферментиралите продукти. Тези от растителен произход бележат ръст. Мотивиращото в този тип бизнес е идеята за храната като превенция - биоактивна, изчистена, лесноусвоима храна със запазени ензими, с която хората да обогатяват режима си през деня. Това сподели Живко Джамяров, съосновател на "Soul Kitchen", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Стартирахме нашата дейност през 2009, когато се оформи и биоиндустрията у нас, разказа Живко Джамяров. "Преди това се появиха и фирмите пионери, а през 2008-ма г. се създадоха първите биомагазини, но тогава това бе абсолютна новост, непозната за хората в България. В Европа това е тенденция от поне 30-40 години, когато в Германия и другите западните държави започва да се говори за биологично земеделие, отбеляза гостът.

В България секторът изживя ръст през 2014-2016 г., разкри Джамяров, като добави, че впоследствие поради административни пречки и постоянни промени в Министерството на земеделието и храните, изглежда, този ръст за момента е спаднал.

"Двояко и леко некоректно е да произвеждаш биопродукти и да не се сертифицираш като такъв тип производител. Истинските ползи от биопродуктите са именно в това, че хората не приемат химичните остатъци и другите вещества, използвани в конвенционалното земеделие".

Концепцията за "Soul Kitchen" първоначално започва като кетъринг с растителна храна, който се поръчва онлайн. "Идеята за ресторанта ни впоследствие бе клиентите сами да си създадат представа за мястото и да разкажат своята лична история за него. Става все по-трудно да привлечеш хората дори при изградена социална мрежа, а нашите клиенти обхващат широка аудитория", поясни Живко Джамяров.

Последни новини
Още от Бизнес среща