Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Вертикално озеленяване – ниша със завиден потенциал

Ивайло Петров, управител на фирмата „Green Garden", „Бизнес среща“, 11.07.2019 г.

Вертикалното озеленяване през последните няколко години се превърна в своеобразна модна тенденция за бизнес сгради и центрове, което на свой ред създава отлични условия за развитие на нишата от озеленители като Ивайло Петров, чиято фирма „Green Garden“ е сред основоположниците на бранша у нас. Той разказва пред Таня Кръстева в предаването „Бизнес среща“ за процесите, през които е преминалата студентската му амбиция, за да се превърне в успешен бизнес с реализирани проекти дори зад граница.

„В началото започнахме с най-старата технология, която е измислена от френския ботаник Патрик Бланк. Гео-текстилна технология – това беше и разработката на моя преподавал в университета. В последствие научих и за други технологии - модулни системи и системи с пиафлора. Пробвайки всички, избрах своя собствен път на модулните системи. Това са пластмасови панели с размери 50х25 см., които се сглобяват на принципа на мозайката и така създават обща устойчивост. На всеки 50 см. има капков маркуч, който напоява модула. Благодарение на гравитацията системата се оттича в най-ниската точка“.

Конкуренцията във вертикалното озеленяване в момента не е особено голяма и дори „се брои на пръстите на двете ръце“. Това позволява цената да е многократно по-висока от тази за обикновено хоризонтално озеленяване с райграс, казва още Петров.

„Квадратният метър варира между 800-1200 лв. в зависимост от технологията, сложността и видовия състав“.

Още по темата

Сред основните фактори, които се съобразяват при вертикалното озеленяване, са слънцето, водата и температурата, обяснява предприемача.

„За сега не се стремим към европейския пазар, защото стандартите там са много високи. Ще се опитаме да подобрим работата си в България, тъй като и без друго пазарът тук е доста голям. И все пак сме превели сайта си на английски и немски език“.

Въпреки това „Green Garden“ има реализиран проект в Германия, където дори назначава служител, който да се грижи за поддръжката на вертикалната градина.

За да научите повече за бизнес с вертикално озеленяване, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Бизнес среща