Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Килимарството - съчетание от труд и неизчерпаема творческа фантазия

Нино Парпулов, съосновател на килимарница "Хемус", Бизнес среща, 04.06.2019

Килимарството е процес от труд и неизчерпаема творческа фантазия, но у нас то се нуждае от сериозна държавна подкрепа, за да просъществува като бизнес, коментира Нино Парпулов, съосновател на килимарница "Хемус", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Произвеждаме чипровски, котленски, персийски, френски килими, спомена Нино Парпулов. "2/3-ти от нещата са математика и знания, с помощта на които да постигнем желания ефект и цветовете. Комерсиалните килими се произвеждат с много малко на брой цветове - 4-12 цвята, и за да станат продаваеми килимите, ги перат химично, докато при нас има такива с над 60 цвята. Големите размери обаче няма как да се перат, защото на квадратен метър теглото е 3,5 кг., а вълната е хигроскопчина и приема 3 пъти повече от теглото си", твърди още той.

"Един килим от порядъка да 160 квадрата сух тежи около 750 кг. Максимумът, който сме произвели, е 180 квадрата. Такъв голям килим се изработва в рамките на 5-6 месеца при достатъчно ангажирани служители. Максималната ширина на моя стан е 8 метра и 10 сантиметра и това позволява минимум 8 жени да работят едновременно в една смяна. Сега не произвеждаме повече от 350 килима месечно. Материалите са български. Преде се в Велбъжд, Кюстендил".

Нашата цена се формира на база скоростта на тъкане, изтъкна гостът. "Клиентите ни са 100% чуждестранни. Холандия, Англия, Германия, целим се към Франция. Най-скъпият ни килим е за лятната резиденция. По последна информация през това килим са преминали 5 млн. туристи", отбеляза още Нино Парпулов.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес среща