Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Крафт бирата на българския пазар - високо качество на вкуса и иновативност

Георги Христов, собственик на пивоварната компания "Feel Good", която произвежда бирата "Айляк", Бизнес среща, 08.05.2019

Крафт бира можем да наречем бирата, произведена с ясната идея вкусът да бъде на първо място, качеството също, а не толкова маркетингът. Ние не се разполагаме с бюджета на големите компании. Разчитаме на рекламата сред хората. Ревютата по специализирани сайтове са спомогнали също за рекламата на продукта ни. Това сподели Георги Христов, собственик на пивоварната компания "Feel Good", която произвежда бирата "Айляк", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Бюрокрацията при откриването на пивоварна е сериозна. Има изключително строги проверки и контрол и се преминава през висока административна тежест. За година и половина успяхме да създадем продукта си".

Търсим възможно най-качествените суровини, разкри Георги Христов. "Малцът ни е от Германия, хмелът е най-често от САЩ, където в момента има революция на крафт бира и иновации по отношение на хмела", разказа той.

"Производството на ишлеме няма чак толкова висок риск. При собствена пивоварна трябва да планираш поне за 5 години напред какви да са ти целите. Когато имаш собствен цех, цялата експертиза е при теб. Ставаш много по-гъвкав спрямо желанието на твоите клиенти".

В момента произвеждаме в микропивоварна в град Серес, Гърция, подчерта гостът. "Машините, които гърците са закупили, са на световно ниво. Стартирахме със собствените си спестявания, както и чрез приятели. Взехме кредит от банка. Изграждането на една фабрика за пивоварна е на стойност 600 000 лв. - 1 млн. лв. в зависимост от качеството и вида машини и финансовия модел", заяви той.

"В момента продаваме в България, Франция, Германия, Великобритания и тепърва изнасяме пробно количество за Холандия. Крафт бирата възлиза на 0,02% от общия пазар на бира. За 2018 г. горе-долу половината количество произведена бира от нас бе за износ. В момента предлагаме 4 вида бира – 3 вида светла и един вит тъмна".

Идеята на съвместните варки, когато две пивоварни правят обща варка бира, е да се покажат качествата и на двете пивоварни, отбеляза Георги Христов. Имаме желание да правим експерименти, но от друга страна, продуктът трябва да е продаваем, посочи още той.

Последни новини
Още от Бизнес среща