Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Български институции кандидатстват за нов суперкомпютър

Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България, Бизнес среща, 17.04.2019

Националният център по суперкомпютърни приложения е организация с история повече от 10 години. Там влизат всички големи университет на България и БАН. Основната ѝ цел е да представлява България в европейските инициативи за приложни суперкомпютри. Те се ползват активно от автомобилната индустрия. Фармацията е друга област, в която са интензивно застъпени. Центърът менажира най-големия суперкомпютър в България – "Авитохол". Надяваме се, че скоро ще можем да го подменим с по-модерна машина. Консорциум от няколко структури участваме за придобиване на суперкомпютър от ново поколение. Това заяви Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Трудно е да говорим за навлизането на изкуствения интелект в предприятия като част от оперативната дейност. Малко са добрите примери в този аспект в световен мащаб. Всички индустрии са повлияни, но най-добре адаптират различни методологии на изкуствения интелект банковите и финансовите институции, както и застрахователните". 

SAS Institute съществува повече от 43 години на световния пазар като един от лидерите в областта на по-сложни решения при аналитичния софтуер, сподели Робев. Основните сектори на на фокус при нас са: банков и застрахователен, телеком и публичен сектор, допълни той.

"Динамиката при банките и застрахователите в последните години е доста висока. Сливанията и придобиванията доведоха до това да останат не повече от 3-4 системни банки, които имат над 60% пазарен дял. Регулации като PSD2 подпомогнаха менталното и културното развитие на нашия сектор. Финтех индустрията се развива. Клиентът може по-добре да управлява своя капитал и да правят по-прецизни инвестиции". 

Управлението на риска става важен фактор, уточни Георги Робев. "В момента има отново регулатори, които предизвикват необходимост от стабилно развитие на платформи и концепции в управлението на риска. Все повече се налага холистичен модел на управление на риска. Това е крайъгълен камък в цялостното управление. Това е и ключов фактор за успеваемост на една компания. Изискване, което дава възможност за развитие или провал на една бизнес инициатива", изтъкна той.

Имаме пазарен риск, вътрешни и природни рискове, финансови и технологични, както и такива, свързани с човешки ресурси, смята управляващият директор на SAS Institute за България.

"Автомобилният , транспортният и телеком секторът – също. Чатботовете са много разпространени. Добри примери има в desicion support systems. Алгоритмите правят анализ и възможен сценарий, на база на който мениджърите могат да вземат по-адекватно решение. Моралните и етичните норми са пречка в случая – кой би понесъл вината при евентуално нежелано събитие".

Стратегическият институт по изкуствен интелект е младо формирование и платформа, обединяваща големия индустриален бизнес и малки компании и физически лица, твърди Георги Робев. "Основната му цел е да събере и агрегира младите и да им даде платформа за тестване на различни приложения и бизнес модели за изкуствен интелект с практическа полза", поясни той.

Последни новини
Още от Бизнес среща