Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнесът със заведенията за хранене - трънливият път и успехите на визионерите

Ангел Иванов, съосновател на "Скаптобара", Бизнес среща, 16.04.2019

Хора от ресторантьорската индустрия ни подготвиха за трудностите при работата в нея. Една от тях е намирането и обучението на персонал, което продължава да е един от най-изискващите време и внимание процеси. Това коментира Ангел Иванов, съосновател на "Скаптобара", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Друг проблем, който предприемачът посочи, е работата им с българските институции.

Преходът от видео и филмопроизводство до направата на гурме бургери бе малко случаен, но пък много красив процес, сподели той. "Идеята ни за верига от заведения стартира от една вечер и разговор с приятел. Със съоснователите на заведенията ни отговаряхме за реда в общежитията, когато бяхме студенти, но бяхме екип, който се сближи. Година след завършването на университета се обединихме около идеята за общо място за приятелите от Американския университет", допълни той.

"Месец по-късно отворихме Skaptobara. В менюто ни веднага имаше американски предложения. С времето се концентрирахме изцяло върху бургери. Това ни направи разпознаваеми в София, а вече и в Пловдив".

Първоначалната инвестиция за щастие бе много малка, тя бе плод на спестявания от година и половина работа в различни фирми, отбеляза Ангел Иванов. "Общо успяхме да съберем по 3500 лв. за година и половина. Тримата съоснователи вложихме 13 500 лв. общо в стартирането на бизнеса. Имаше нужда от малко забавяне на първоначалните разходи. Намерихме партньори, които предоставиха стоки и услуги, които да платим разсрочено. Началната инвестиция възлиза на не повече от 16-17 000 лв.", съобщи той.

Отличителен бе начинът на обслужване на клиента – подобен на този в Америка, уточни Ангел Иванов. "Всеки път имаш право, ако нещо не ти харесва, да поискаш ново или да не си платиш сметката. Предлагаме продукт на високо качество и искаме да компенсираме всеки клиент за наша грешка. Мисля, че имаме и добър маркетинг предимно чрез социалните мрежи. Опитваме се да защитаваме някои основни ценности и идеали. Над 90% са доволните ни клиенти", добави той.

"Продуктите ни са внимателно подбрани. Работим с български ферми за месото. Останалото успяваме да произведем сами. Питките ни се пекат в централна кухня. Произвеждат се сосове и заготовки за различните видове заведения. Стараем се всеки едни бургер да е произведен в съответния ден, в който се сервира".

Използваме нелоша система за продажби и за склад и в момента сме в тясна комуникация с българска фирма, която разработва математически алгоритми за прецизиране на заявките, подчерта Ангел Иванов.

Последни новини
Още от Бизнес среща