Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнесът с пътешествията - новият привлекателен сегмент на пазара

Петър Лозанов, съосновател на 15toGo, Бизнес среща, 09.04.2019

Всеки един пазар има ниши, които се отварят в даден момент. Груповите пътувания са тепърва растящ сегмент. Тенденциите и очакванията на потребителите рязко се променят. Ако преди една екскурзия е включвала 4-5 звезден хотел, сега хората търсят и по-различен тип преживявания. Това заяви Петър Лозанов, съосновател на 15toGo, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"В Националната търговско-банкова гимназия направихме учебна рекламна агенция по моя идея. Започнахме да ходим по различни панаири в цял свят. Още на първия панаир спечелихме възможно най-голямата награда. Колкото повече усещаш допира до някакъв вид успех, толкова повече се стремиш към нещо повече".

Има огромна разлика между това да организираш успешно събитие и успешно пътешествие, уточни Петър Лозанов. "В следващите години се занимавах със събития и реклама, но в един ден заедно с мой съученик – Тодор Геровски, стартирахме с организиране на яхтено пътешествие до Гърция", допълни той.

"Платформата 15toGo цели да събере минималния оптимален обем от 15 души, които да потвърдят пътуването, като те могат да спечелят бонуси или да им се върне част от заплатената сума, ако пътуването достигне до определени цели, например да се удвои броят на участниците".

Повечето компании, в които съм взимал участие, са компании, предоставящи услуги, т.е. там първоначалната инвестиция не е толкова голяма, подчерта Петър Лозанов. "Става дума за няколко хиляди или десетки хиляди лева. Финансирали сме се със собствени средства. Намерихме инвеститори в наш близък кръг. Намерихме първите 60-70 000 лв. Подкрепиха ни и ключови играчи от технологичната сфера, а също и двама чуждестранни инвеститори. Опитваме се да намерим инвестиция и за следващия рунд", разкри той.

Вземаме 10% комисиона от всяка една сделка, сподели гостът по темата за бизнес модела на платформата. "Хората могат да печелят 5% от букинги от хора, които те са препоръчали. Разделяме печалбата си с тях в част от случаите. В последния месец имаме над 10 000 регистрации", поясни той.

Най-изгодната стратегия ни е да търсим локални партньори за малки пазари. След това – Англия, Америка, Канада. Таргетът ни е съставен от над 60% жени. Останалите са в диапазона В туризма desicion maker е жената. Adventure туризмът, party туризмът, luxury сегментът са актуални, отбеляза съоснователят на 15toGo.

"Искам да имплементираме изкуствен интелект, като крайната ни цел е да имаме възможност да предлагаме на хората да се свързват с релевантни профили от цял свят за съвместно пътуване".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес среща