Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Ролята на музеите за опазване на културното наследство у нас

Маргарита Доровска, директор на музея "Дом на хумора и сатирата" - гр. Габрово, Бизнес среща, 02.04.2019

Маргарита Доровска, директор на музея "Дом на хумора и сатирата" - гр. Габрово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Маргарита Доровска, директор на музея "Дом на хумора и сатирата" - гр. Габрово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Музеят на хумора и сатирата в Габрово ме привлече със своята активна международна дейност и впечатляващата си история. Мисията на музея в случая е да събира, опазва и представя изкуство и култура в областта на хумора, да създава отношение към хумора и сатирата. Това коментира Маргарита Доровска, директор на музея "Дом на хумора и сатирата" - гр. Габрово, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Тънкостите в управлението на един музей са като при всяка друга организация - да можеш да ръководиш промяната, да разбираш мисията си и да имаш съзнание за нея. Имаш отговорност към наследството, към екипа от автори и към публиката".

Музеят "Дом на хумора и сатирата" стартира през 1972 г., съобщи Маргарита Доровска. "Няма много музеи на хумора в света. Няколко места се занимават с карикатура. Но в този формат и размер няма друго такова място. Музеят работи като международна институция от момента на създаването си. Това беше изключително интересен и притегателен център за мен като човек с опит в международни партньорство, работил с чуждестранни артисти и куратори", сподели още тя.

"През 2016 г. заварих музея с приветлив и отговорен екип, с добре запазена дейност. Възможността да започна бе и възможност самата институция да смени курса от един дълъг период, в който много културни институции в България са били в процес на оцеляване. Ще се опитаме не просто да оцеляваме, а от моментното спокойно време да навлезем отново в експанзия".

Чувството за хумор е специфично, но то е и нещо, което се възпитава, смята Маргарита Доровска. "Темата за хумора в интернет за нас е много любопитна. Тя променя начина на функционирането на един музей. Възможност да получаваш комбинация от образи и текст, които мигновено реагират на събитията около теб със сарказъм, ирония, сатира. Ако не си лице в лице, си по-склонен към проява на присмехулство, отколкото към чистосърдечен хумор", допълни тя.

Когато имаш отговорност към опазване на културно наследство, това няма как да се прави без субсидия, подчерта Доровска. "Биеналето стартира през 1973 г. За онова време събира художници от Изток и Запад. Първото биенале е посветено на карикатура и сатирична пластика. Тази година сме две журита за карикатура и съвременно изкуство. Темата е измеренията на публичното във всичките му проявления – пространство, обществен дебат, медии, изкуство", отбеляза директорът на "Дома на хумора и сатирата".

"Виждаме посетители, които идват откровено да се забавляват. Други подхождат към музея като храм. Музеите предизвикват все повече любопитство в България. Според сезона има сериозна вариация на посетителите. През последната година имахме почти 40 000 посетители и това бе най-силната година от 1989 г. насам. Март-октомври е най-интензивният период. Българите преобладават, като делът на чуждестранните посетители расте".

Все по-голямо внимание се отделя на темата за етичното управление и финансиране на музеите, уточни Маргарита Доровска.

 

Последни новини
Още от Бизнес среща