Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Държавата заплашва свободната конкуренция в сектора на горивата

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell за България и Гърция, Бизнес среща, 21.03.2019

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell за България и Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell за България и Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конкуренцията е една необходима реалност, въпросът е обаче тя да е етична. За съжаление в България делът на сивата икономика все още остава относително висок. Това каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell за България и Гърция, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Гостът коментира измененията в Закона за горивата, които трябва да влязат в сила от 1-ви юни, както и изискването от 1-ви април в издаваните от бензиностанциите касови бележки да има подробна информация за начина, по който се формира цената на горивото.

Става въпрос за много промени в един сектор, който очевидно е във фокуса на правителството. Те обаче носят със себе си риска дали нещата ще проработят“.

Новите изисквания за касовите бележки целят лимитиране на сивата икономика, отбеляза Славейкова. 

„Последната промяна в Наредба 18, свързана с реквизитите на касовите бележки, е прецедент в историята не само на България, но и Европа. Няма друга страна, която да има подобни изисквания, и това е сред нещата, които притесняват бизнеса. Скорошно становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е другото нещо. Според него подобно изискване би било пречка за свободната конкуренция“.

Гостът отбеляза, че желанието на институциите за по-голяма прозрачност в областта е видимо и необходимо, въпросът е то да не влиза в конфликт с антиконкурентното законодателство.

Противоречието трябва незабавно да бъде отстранено, защото бизнесът е поставен в една абсурдна ситуация“.

Славейкова посочи, че за момента компаниите активно търсят диалог с Министерство на финансите и КЗК, за да имат възможност да посочат аргументите си и да получат обратна връзка.

Диалогът е труден, но не е невъзможно да бъде намерен общ език“.

Гостът коментира и секторния анализ на КЗК, според който липсата на достатъчен капацитет в данъчните складове, както и сложната административна процедура и значителните финансови инвестиции, необходими за изграждането на нови складове, създават сериозни трудности за вносителите на горива.

Създаването на условия за по-голяма инициатива при всички случаи би помогнало и би засилило конкурентната среда, в която бизнесът оперира“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес среща