Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Свободното падане като хоби и професия

Христо Киликчиев, съосновател на "Скайдайв София", Бизнес среща, 20.03.2019

Когато хората чуят за парашутизъм си представят само спорт. Той всъщност е и търговско начинание, комерсиална дейност. Това каза Христо Киликчиев, съосновател на "Скайдайв София", в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Компанията, чийто съосновател е гостът,  оперира от 2011 г. у нас, като по думите му определянето на първоначалната инвестиция за създаването ѝ е трудно.

В авиацията всичко струва много – не само самолетите, но и парашутите. Цената на един тандемен парашут например е около 10 хил. евро“.

Гостът посочи, че към момента височината, от която се скача, е 4200 м от терена, като идеята е тя да се увеличи до 4500 м.

„Въпросът не е само във височината. Благодарение на нов самолет ще позволим тя да се качва за по-кратко време, което е по-атрактивно, а и ще има възможност повече хора да скачат заедно... Изкачването за 10 мин. до 4200 м с 6 парашутиста на борда е нещо ново и за Европа“.

Киликчиев посочи, че скачащите са основно между 25 и 45 години, имащи различни професии.

Вероятно клиентите от IT сектора са най-много, тъй като той е най-развиващият се у нас“.

Гостът посочи, че интересът към парашутизма расте всяка година и сред чуждестранните клиенти, включително и от държави извън Европа.

„България става интересна дестинация за все повече страни - визовите режими също се облекчиха. Социалните мрежи помагат най-много в тази насока“.

Според Киликчиев интерес от чужбина е необходим и за инструкторската дейност.

Изграждането като инструктор е един дълъг и сложен процес. За да се яви човек за курс трябва активно да е скачал в последните 3 години, това са около 200 скока на година“.

В момента у нас едва ли има повече от 14 активни инструктори, като професионалните, занимаващи се основно с тази дейност, са не повече от 5, разказа още гостът.

Последни новини
Още от Бизнес среща