Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнесът трябва да расте стъпка по стъпка

Николай Тодоров, основател на Сини Трейд ООД, 19.03.2019

Николай Тодоров, основател на Сини Трейд ООД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Тодоров, основател на Сини Трейд ООД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бизнеса не бива да си надскачаш възможностите и да си алчен, а да вървиш стъпка по стъпка, за да запазиш производствените си принципи, коментира Николай Тодоров, основател на Сини Трейд ООД, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Идеята за сирене от кашу се роди, породена от потребност, сподели Николай Тодоров. "През 2014 г. създадох първия си проект след дълги години работа в сферата на здравословните храни. Реших да стартирам свой бизнес. С моята съпруга и нейната сестра с ентусиазъм и труд отворихме ресторант за здравословно хранене и там се роди този продукт. На пазара имаше много имитации на сирене по това време, но не бяха пълноценна стойностна алтернатива", допълни той.

"В началото най-трудно бе да достигнем най-добър баланс между съставки и вкус. Българинът като цяло е традиционно настроен и трудно приема иновациите на масата си. Това не е точно сирене по законова дефиниция, а нашето сирене е деликатес от заквасено кашу".

6 години работим върху продукта си, уточни гостът. "През 2014 г. отворихме ресторанта си, там започнахме да го популяризирам. В края на 2016 г. при създадения вече сериозен интерес отворихме малък цех. Продуктът е занаятчийски, ръчно произведен", отбеляза още той.

Цената не представлява пречка, защото качеството отговаря на цената, спомена Николай Тодоров. "Нашата закваска е авторска и вече имаме патент за нея. При определени условия бактерията Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus Bulgaricus) причинява естествена ферментация, даваща вкуса и ценните качества на Delishu. Тя е причина за ферментацията и полезните свойства и на киселото мляко, туршиите, хляба с квас и други", поясни той.

Затворихме семейния си ресторант, заяви основателят на "Сини Трейд ООД". Решихме да не го продаваме, защото ние заставаме с името си зад него, стана ясно още от думите му.

"Финансирането първоначално бе на шега. С минимална сума пари от приятели отворихме ресторанта в един йога център в София с инвестиция от няколко хиляди лева. Стартът бе труден. Още преди края на първата година успяхме да върнем всички взети назаем пари. Предстои да потърсим външно финансиране".

Кашуто идва най-често от Индия и Виетнам, подчерта Николай Тодоров. "На месец произвеждаме между 10 и 15 000 бройки. От една година насам изнасяме в чужбина. Вече имаме и биосертифицирани продукти в портфолиото си", разказа той.

"Най-големият препъникамък в България е малкият по мащаб пазар. Въпреки това имаме 400 точки на продажба у нас. Мотивира ни благодарността на хората и стремежът им да консумират по-качествена храна. Плановете ни за развитие са да увеличим капацитета на производство, за да отговорим на търсенето от чужбина". 

Последни новини
Още от Бизнес среща