Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Lean методологията - как идеите се превръщат в инвестиционни възможности

Христо Нейчев, предприемач, Бизнес среща, 12.03.2019

Христо Нейчев, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Нейчев, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много бизнеси говорят за решенията, а правилният въпрос е „какъв е проблемът, който в момента има моят таргет клиент", и тук идват на помощ техники като Design thinking , Lean methodology, инструменти като Customer interviews. Може да направиш проучване, да разбереш как се чувства клиентът и как се разрешава проблемът му. Това заяви предприемачът Христо Нейчев в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Водещото в кариерните ми решения винаги е било желанието да създавам нещо ново. Въпреки различните индустрии всички бизнеси на света според мен произвеждат един и същ продукт, който е в лицето на доволните клиенти. Това е финалната цел".

Design thinking се базира на това предприемачът да се постави в ролята на клиента, както и върху изграждане на цялостно състояние на пълна емпатия с клиента и с готовността му да заплати, спомена гостът.

"Lean methodology е начин бързо и лесно да валидираш мисленето си на реалистична база. Създава се minimum viable product (MVP). Този минимален експеримент наподобява реалния продукт. Измерват се реакциите на клиентите при сблъсъка с това MVP. Измерваме мнението и поведението, като мнението на клиента може да е подвеждащо".

Поведението на клиентите придава допълнителна яснота, уточни Нейчев. "Тази технология е подходяща в производствените процеси, както и в процесите по създаването на софтуер. Така се формират и новите продукти. Приложима е в абсолютно всяка индустрия и компания. Методът е свързан с екстремната несигурност. Идеите се трансформират в инвестиционни алтернативи. Така се насърчава вътрешнофирмената предприемчивост", допълни Христо Нейчев.

"Предприемаческите процеси в България се развиват благоприятно и същевременно съществуват още възможности за растеж. Стартъп културата ни си прилича със световната – една микропрослойка, която се разпространява с помощта на дигиталните технологии. От друга страна, в Сан Франциско например има много повече опции за финансиране на стартъпи. България е добро място за стартиране на бизнес".

Последни новини
Още от Бизнес среща