Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Импровизацията като инструмент за подобряването на работата в екип

Златин Цветков, основател на "ШиЗи Импро Театър", Бизнес среща, 11.03.2019

Oт едно обучение с първоначално 12 курсиста днес се ражда общност, в която в момента се обучават над 120 души. Те успяват да подобрят свои качества като комуникация, работа в екип и отношение към света, като вследствие промотират този начин на поведение на други хора. Това каза Златин Цветков, основател на "ШиЗи Импро Театър", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Представленията на професионалните актьорите и курсистите са демонстрация на удоволствието от работа в екип и неосъдителното поведение, които преливат в зрителите".

Той коментира, че имат бизнес тренинги и обучения.

"Бизнес тренингите отпушват творческата енергия, която е свързана с унищожаването на вътрешния критик, което би довело до създаването на повече възможности и намирането на гъвкави решения".

Той говори и за разликата между long form и short form импровизациите.

Short form е игра, която продължава 5 минути, заяви Цветков.

"Long form импровизацията изисква много търпение и работа в екип. Двама души създават персонажи, които ще се използват в произведение с още осем души. Група от 8-10 души работят заедно един част, създават се персонажи, определят се емоционалните им състояния. Long form е търпението и усещането, че слушаш всички останали и сте на едно ниво дълго време. Това изисква особено голямо количество доверие, че всеки следващ миг ще се роди естествено".

Подобно доверие и подкрепа може да се постигне с много усилия и труд в работната среда, както и с премахването на страха, че грешката няма да бъде възприета и наказана. Необходимо е търпение, слушане, воля и постоянство да се работи по този начин, обясни гостът.

Запитан дали е постигнал възвръщаемост на инвестициите в обучението си, Цветков обяснява, че дори да е на загуба чисто финансово, не я чувства като загуба, защото се създава ново общество от хора. „Вдъхновението и вярата в промяната изграждат мрежа, която няма да допусне нито един цирков артист да падне долу... Стремежът ни да бъдем по-добри и вярата в това, което правим, създават атмосферата, която е нужна, за да се движим напред. Нищо не може да ни спре, ако вярваме в това, което правим, и имаме доверие на хората, които ни вярват“. 

Във видео материала може да проследите целия разговор. 

Последни новини
Още от Бизнес среща